Kruche ciasteczka orzechowe z M&M’s

Twój maluch snuje się po domu znudzony, nie wie co ze sobą począć? Albo zagląda do wszystkich szafek w poszukiwaniu słodyczy. Nie oszukujmy się – Ty też chętnie pochrapałabyś coś do kawy? Może weźmiesz dziecko do kuchni i upieczecie razem pyszne ciasteczka? Będą dwie pieczenie upieczone na jednym ogniu. Dziecko nie będzie się nudzić, spędzisz z nim trochę czasu, no i będziecie mieć ciasteczka przy minimalnym nakładzie pracy. Obiecuję, że są banalnie proste, ale za to pyszne. Jako, że są to ciasteczka dla dzieci to są te z kolorowe. 🙂 Nie oprze się im żaden łakomczuch! A, że ciastka są w nieco zdrowszej wersji to nie musi się skończyć na jednym. 🙂IMG_20160520_182238

Kruche ciasteczka orzechowe z M&M’s

Składniki:

  • 220g masła orzechowego (obojętnie czy będzie do ziemne, migdałowe laskowe, arachidowe, a możecie pomieszać też kilka rodzajów, u nas akurat migdałowe, ale robimy za każdym razem z akurat dostępną w domu wersją)
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka mąki
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok 200 g kolorowych drażetek lub orzeszków takich jak M&M’s

Sposób przygotowania:

W garnku umieścić masło orzechowe, cukier odmierzyć szklanką i pozwolić dziecku wsypać na masło. Włączyć mikser, pozwolić dziecku miksować jedną ręką mu pomagając a drugą jednocześnie trzymając garnek. Odmierzyć mąkę, sól i proszek do pieczenia, dać dziecku sitko i pozwolić przesiać do garnka. Wymieszać wszystko drewnianą łyżką. Wstawić ciasto na czas trwania jednej kreskówki do lodówki (ok 30 min). Na blachę położyć pergamin, z masy nabieramy spore porcie, większe niż orzech włoskie i dajemy dziecku, żeby ukulało nam z nich ładne kuleczki. Następnie te kuleczki rozpłaszczamy lekko na blaszce. Tymczasem do miseczki wsypujemy draże (żeby dziecko mogło wybierać kolory) i pozwolić dziecku wetknąć w ciastka tyle draży ile tylko chce (dzięki temu ciastka jeszcze odrobinę się rozpłaszczą). My w tym czasie włączmy piekarnik na 180 stopi, do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z ciastkami i piec ok 12-15 minut (koniecznie nastawcie timer, dzięki czemu dziecko będzie wiedziało ile trwa 12 minut). 🙂 Ciastka ściągać po przestudzeniu, ponieważ zanim ostygną mogą się rozpadać. Są naprawdę bardzo kruche. 🙂

Przechowywać w szczelnym pojemniku, jak długo? Nie wiem, u nas wytrzymały najdłużej do następnego dnia rano. Ale podejrzewam, że spokojnie mogą poleżeć do 2 tygodni. 🙂

Najlepiej smakują ze szklanką mleka! 🙂

IMG_20160520_180636

IMG_20160520_182246

IMG_20160520_182321

 

 

 

 

12 thoughts on “Kruche ciasteczka orzechowe z M&M’s

    • Typowarodzina says:

      ja tez bardzo chętnie się nimi delektuję 🙂 nie mam pojęcia, dlaczego pojawiłyście mi się w spamie, dopiero dzisiaj tam zajrzałam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *